Čo má v kuchyni variť začiatočník?
Túto otázku počúvam pri každom druhom rozhovore. „Florentyna, aké jedlo by ste mi poradili pre začiatok ako úplnému laikovi? Čím mám začať? Kde nájdem recepty na jednoduché jedlá pre začiatočníkov?“
Začiatočnícke recepty nehľadajte
Odpoveď je jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Nikto nepotrebuje jednoduché začiatočnícke jedlá. Predsa sa nenecháte odradiť radami, že najlepšie je pustiť sa do špagiet s kečupom, pretože na tých – SNÁĎ a pri správnej fáze mesiaca – nič nepokazíte! Na špagetách s kečupom sa totiž toho moc nenaučíte, zostanete s varením tam, kde ste, o nejakej kuchárskej vášni sa tu rozhodne nedá hovoriť a zrejme si ani nijako výrazne nepochutnáte. Takže:
Varte jedlá, ktoré vás zaujímajú a priťahujú. Nečakajte, že vás spasia začiatočnícke recepty.
Nie je nič príjemnejšie, ako sa venovať veciam, ku ktorým má človek kladný vzťah. Prečo sa trápiť so špagetami a kečupom, keď to potom rovnako nebudete jesť s chuťou?
Kadiaľ chodím, tadiaľ tvrdím, že aj začiatočník zvládne sviečkovú na prvý pokus, vrátane príslušnej a nevyhnutnej knedle. Má to však samozrejme háčik, ak nie obrovský hák.
Je k tomu potrebný veľmi podrobný a zrozumiteľný návod, to znamená úplne inak napísaný postup, ako by potreboval skúsený kuchynský harcovník.
Babičky a vlastne aj naše mamičky mali tú výhodu, že všetko odkukali od svojej mamičky alebo babičky, a tak im stručné inštrukcie v skratkách nevadili. Stačilo napísať: zmiešaj maslo s cukrom a hneď vedeli, čo sa od nich chce. Dnes ale kuchárky – začiatočníčky potrebujú mať túto záležitosť popísanú oveľa podrobnejšie slovami: vezmite maslo izbovej teploty, zmiešajte ho s cukrom a s pomocou robota s miešacím nástavcom ho miešajte pätnásť minút dovtedy, kým maslo nemá svetlú farbu a nezväčší svoj objem asi o polovicu. Autor receptu musí vedieť dostatočne nahradiť pohľad pod mamičkine ruky.
A tak si vo svojich začiatkoch vyberajte také recepty, kde rozumiete každému slovu a kde si už pri prvom čítaní viete predstaviť každý svoj krok v kuchyni. Ak nechápete, čo od vás autor vlastne chce, ako dlho krucinál máte piecť to mäso a nechať pobublávať omáčku, utekajte preč, pretože jediným výsledkom by bol okrem nepodareného jedla pocit, že ste v kuchyni k ničomu. Pritom napríklad práve vo vás netušene drieme budúci Jamie Oliver v sukni.
Vážte si svoje sebavedomie.
Verte mi: nie sú zlí kuchári, sú len zlé recepty. Keď sa vám niečo nepodarí, nehľadajte zakaždým vinu v sebe. Nehovorte si, že ste v kuchyni k ničomu. Existuje množstvo receptov, ktoré vás presvedčia o opaku. Snažím sa nimi plniť tento web, tak sa tu nebojte poriadne porozhliadnuť.
Keď som začínala variť ja, vedela som len jedno jedlo, ktoré som odkukala od svojej prvej svokry. Boli to morčacie plátky na prírodný spôsob. Áno, pochopiteľne sme ich mali veľmi často. V podstate kedykoľvek, keď došlo na ozajstné varenie. Pri žiadnom inom jedle som necítila istotu, že to zvládnem. Bolo to preto, že mi chýbali príslušné inštrukcie, nie talent alebo chuť variť.
A ako je to s vami? Čo je pre vás vaša kuchárska kotva, teda jedlo, ktoré varíte preto, že ho vždy zvládnete? Kto vás ho naučil?
Pridaj komentár