Sám sebe barmanom: takto sa robí dobré mojito
Asi poznáte tie letné večerné chvíľky, kedy si sadnete na terasu, na balkón alebo aspoň otvoríte všetky okná, odhodíte mikiny a svetre, nohy umiestnite do zvýšenej polohy, chytíte za ruku osobu vám blízku a zborovo si poviete, že by to chcelo niečo chladivého do pohára.
Srkanie slamkou nikdy neznie tak dobre, ako pri pohľade na ohlušujúci západ slnka (ok, možno ešte v Karibiku pri bazéne, ktorého zadná stena plynule splýva s morom).
A keď konečne padne rozhodnutie, že hlasovanie vyhralo mojito, lebo suroviny na prípravu má v lete každý doma po ruke, na záhrade a v príručnom bare, zostáva vyriešiť zdanlivo jednoduchú otázku, ako z tých štyroch požadovaných surovín vytrieskať čo najlepší nápoj. Čiže, ako vlastne znie recept na dobré mojito.
Slovo vytrieskať nie je zas tak ďaleko od pravdy. K dispozícii máte len pár lístkov mäty, tretinku limetky, lyžičku trstinového cukru, panáka karibského rumu a veľký pohár vody a ľadu.
Z tých pár surovín máte za úlohu urobiť nápoj, ktorý bude mať pomerne výraznú chuť. Spomeňte si, ako ste sa posledne tešili na mojito a namiesto toho ste na dne pohára ako o život miešali slamkou nerozpustené kryštáliky cukru, aby to vôbec nejako chutilo.
Zhrnuté a podčiarknuté: technika prípravy robí dobré mojito dobrým mojitom. Vlastne by sa dalo povedať, že je úplne všetkým.
Mala som to šťastie, že mojito ma učil pripravovať človek z barmanského odboru. Ak chcete vedieť, čo mi vtedy vtĺkli do hlavy, rada sa o know-how podelím. Výmenou za to, že mi dáte vedieť, ako vám toto moje mojito osviežilo leto.
Mojito: recept začína prípravou všetkých surovín.
Rovnako ako v kuchyni, aj na bare je príprava dôležitá. Odhadnite, koľko mojita za večer spotrebujete, a pripravte si suroviny na všetky drinky naraz. Inak sa zbytočne zaseknete čistením a krájaním a prestane vás to baviť skôr ako vymiešate tretí drink.
- Mätu najprv na chvíľu namočte do studenej vody, nechajte odmočiť prípadné nečistoty, vyberte a osušte. Skvele sa na to hodí šalátová odstredivka. Aj tak ju máte celé leto po ruke. Potom otrhajte lístky mäty do misky vyloženej vlhkou papierovou utierkou a ďalšou vlhkou papierovou utierkou mätu prikryte. Takto vydrží v chladničke aj niekoľko hodín, pravdepodobne aj do druhého dňa.
- Limetky poriadne umyte a odrežte im „prdelky“, čiže oba dva konce. Vraj sa podľa toho pozná dobrý barman od zlého. A dobrý barman, ten takto orezáva všetky citrusy. Limetky po vykonanej obriezke nakrájajte po dĺžke na šesť dielikov. Uložte do misky, prikryte fóliou a nechajte v chladničke.
- Ľadová drť je pre mojito lepšia ako ľadové kocky, ale ide to s obidvoma. Kociek budete potrebovať veľa, zhruba 6-8 kociek ľadu na pohár mojita alebo ekvivalent ľadovej drte, takže zabudnite na domáce formičky na ľad alebo jednorazové vrecúška, ktoré naplníte vodou a necháte zmrznúť do podoby kociek. Z nich je ľadu zúfale málo, jedno vrecúško vystačí asi na dve mojita. Zájdite si na najbližšiu benzínku a kúpte si jedno päťkilové vrece s party ľadom a jedno menšie vrece s drveným ľadom. Zatvorte do mrazničky a máte na celé leto vystarané.
- Rum vyberajte podľa chuti. Do mojita patrí biely karibský rum z cukrovej trstiny. Vonia sladko a chutí sladkasto, neobsahuje žiadnu pachuť po destilovanom alkohole ani žiadnu pridanú arómu. Zo známych a všade prítomných značiek tieto kritériá nespĺňa Bacardi, ale Havana Club už áno. Na tuzemák ani nepomyslite. Nepatrí do mojita a nemá čo robiť ani v rume s colou.
- Cukor vezmite trstinový. Zostaňme surovinami v Karibiku, kde repná kampaň a jej následné produkty nemajú miesto.
- Na mojito potrebujete zvláštny drevený nástroj, takzvané mačkadlo. Je to vlastne len drevený valček, ktorý má na jednom konci hrubú, zubatú plochu. Tá ľahko rozdrví limetky a mätové listy a vytiahne z nich to najlepšie pre mojito.
- Slamky na mojito, rovnako ako na iné barové drinky, by mali byť silnejšie. Priemer sa udáva okolo 8 mm. Tiež nie je na škodu, keď do jedného pohára dáte slamky dve. Rýchlejšie dostanete svoj dav do nálady. No a slamky s kĺbom nechajte deťom.
- Voda v recepte sa predpokladá perlivá. Môžete samozrejme ísť aj do neperlivej verzie, ale bublinky tu naozaj odporúčam. Zo všetkých vôd nejperlivejšia je Dobrá voda perlivá. Starostlivo overené. Má bubliniek najviac a najväčších.
A teraz, keď máte pripravené, hurá na postup.
- Do vysokého pohára vhoďte 6-8 lístkov mäty, dva kúsky limetky a zasypte vrchovatou lyžičkou cukru. Niekoľkými sťuchmi mačkadlom to spoločne v pohári rozdrvte. Mačkadlo vyberte a položte bokom.
- Odmerajte jeden veľký panák rumu (čiže 4 cl, t.j. 40 ml) a vylejte do pohára na roztlačené ingrediencie. Dlhou lyžičkou všetko asi pol minúty miešajte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. V tomto sa skrýva podstatná časť tajomstva dobrej chuti.
- Základ na mojito zasypte ľadom alebo ľadovou drťou a dolejte perlivú vodu. Ozdobte predovšetkým slamkou, prípadne kúskom mäty alebo ďalším, tentokrát nerozdrveným kúskom limetky.
Nealko mojito
Od alkoholickej k nealkoholickej verzii je to len malý krôčik. V druhom bode postupu vymeníte panáka rumu za panáka perlivej vody. Musíte totiž cukor s niečím rozmiešať a rozpustiť.
Jahodové mojito a iné ovocné obmeny
Či už robíte alko alebo nealko verziu ovocného mojita, musíte si ovocie vopred očistiť a pripraviť vo fáze, ktorú som nazvala príprava. Akonáhle začnete do pohára pridávať ľad, nasypte do nej aj zopár kúskov ovocia.
Ovocie nemusíte drviť spoločne s limetkami, nevyzerá to najlepšie. Slamku potom zameňte za lyžičku-slamku, alebo ako sa tá vec s rozšíreným koncom pre vylovenie kúskov ovocia volá. Prípadne obyčajnú slamku doplňte dlhou lyžičkou.
Grilované mojito
A ak ste teraz pripravení na extra vychytávku, tu je ešte môj tohtoročný recept na grilované mojito. Doladila a pripravila som ho prvýkrát pre foodblogerský piknik, ktorý robila Jana z webu popecenicko.cz. Oficiálne ho teraz zaraďujem medzi rodinné poklady a nevyhnutnosť každého leta. Vy môžete tiež.
Ingrediencie
- 6-8 lístkov mäty
- 1 lyžička trstinového cukru
- trstinový cukor na obalenie (pozri postup)
- 2/6 limetky (pozri krájanie limetky v článku)
- 4 cl bieleho karibského rumu
- ľad
- perlivá voda
Postup
- Jednotlivé dieliky limetky obaľte zo všetkých strán v trstinovom cukre a prudko, a tiež zo všetkých strán, ogrilujte na rošte rozpáleného grilu. (Odporúčanie: cukor skaramelizuje a časť sa ho pripáli na rošt, radšej teda celú akciu uskutočnite na rošte, ktorý možno následne umyť alebo dať do umývačky).
- Grilovanú limetku nechajte vychladnúť.
- Do vysokého pohára vhoďte 6-8 lístkov mäty, dva dieliky limetky a zasypte vrchovatou lyžičkou cukru. Niekoľkými sťuchmi mačkadlom to spoločne v pohári rozdrvte. Mačkadlo vyberte a položte bokom.
- Odměřte rum a vlijte do sklenky na rozmačkané ingredience. Dlouhou lžičkou všechno míchejte asi půl minuty, až se cukr rozpustí.
- Odmerajte rum a vlejte do pohára na roztlačené ingrediencie. Dlhou lyžičkou všetko asi pol minúty miešajte dovtedy, kým sa cukor rozpustí.
- Zasypte ľadom alebo ľadovou drťou a dolejte perlivú vodu. Ozdobte predovšetkým slamkou, prípadne kúskom mäty alebo ďalším, tentokrát nerozdrveným a negrilovaným kúskom limetky.
PS. Ak sa o túto letnú krásu chcete podeliť, urobíte mi radosť. A iným určite tiež! Tu sú príslušné jednoduché tlačítka.
Pridaj komentár