Recept na kuskus, vďaka ktorému už nikdy nebudete variť iný
Ak hľadáte ten najlepší recept na kuskus, už ďalej nehľadajte. Tu nájdete všetko – krok za krokom vysvetlený postup základnej prípravy, vypracovaný k dokonalosti, a nakoniec pridám aj značnú dávku inšpirácie, kam a ako kuskus použiť.
Každý, kto ma už nejakú dobu sleduje, veľmi dobre pozná moje tajné cestovinové utorky. A pre toho, kto nevie, zhrniem to do jednej vety: každý utorok varím na večeru cestoviny v akejkoľvek z ich tisíc podôb. Vzhľadom k neobmedzeným možnostiam si u nás doma nikto ničoho podozrivého alebo systematického na tanieri nevšimol, kým som sa sama nevyzradila. Následnú vzburu som zvládla so cťou a veľkou, výhražne vztýčenou vareškou, takže na cestovinové utorky sa u nás doma zase rýchlo zabudlo. Teda – zabudli všetci, okrem mňa!
Jednoduchým riešením mojich cestovinových utorkov je kuskus. Zvlášť keď nestíham, mám vďaka nemu uvarené za desať minút, či už za oknami zúri zimná víchrica, alebo sa topí asfalt (ak teda môžem hovoriť všeobecne, pretože naša lesná – poľná – lúčna cesta sa asfaltu len tak ľahko nedočká). V každom prípade, čím viac sa počasie dá nazvať ako letné, tým častejšie zaraďujem kuskus na jedálníček aj mimo svoje vyhradené utorky.
Kuskus – recept krok za krokom
Receptov na kuskus je pomerne veľa, ale všetky dobré kuskusové recepty aj tak smerujú k jednej a tej istej základnej príprave. S čím potom uvarený kuskus zmiešate je samozrejme vec celkom iná.
Okolnosti dobrého základného postupu vyzerajú asi takto:
- Kuskus patrí medzi cestoviny, ale klame hneď v troch veciach. Vyzerá ako malé rozomleté zrniečka, pritom je to ale pšeničná múka zmiešaná s vodou, rozdrobená a usušená, presne ako ktorékoľvek iné cestoviny. A ďalej, nevarí sa vo veľkom množstve osolenej vody a následne necedí, ako by sa na každú cestovinu patrilo, ale necháva sa pariť podobne ako ryža, teda s presne odmeraným množstvom vody, ktorá sa bez zvyšku vsiakne a zanechá kuskus kyprý. Keď použijete málo vody, nezmäkne, keď veľa, zlepí sa a zmäkne. Ani to ešte nie sú všetky zvláštnosti. Kuskus uvaríte bez príkonu tepla, nemusíte teda vôbec zapínať platničku. Stačí, keď ho zalejete horúcou vodou alebo vývarom a on už si zmäkne sám.
- Zatiaľ čo ryža má svoj pomer na dusenie 2:3 (alebo, ako je častejšie uvádzané, 1:1,5), kuskus sa pýši zložitejším a ťažšie zapamätateľným údajom 5:8 (vydelila som to za vás, je to 1:1,6). Výhovorky o neexistujúcej a stratenej odmerke neakceptujem, pretože toto sa celkom ľahko dá odhadnúť. Je to jeden hrnček kuskusu na jeden a o trochu viac ako pol hrnčeka horúcej tekutiny.
- Horúca voda stačí, ale najdokonalejší a úplne najlepší kuskus pripravíte s vývarom. Ak bude domáci, ste hviezda, ale ak siahnete po nejakom zrychlováku v podobe bezglutamátového prášku nie príliš agresívnej priemyselnej chuti, body za realizáciu vám rozhodne nikto strhávať nebude. Keď sa pre pokoj duše budete držať hesla „ty, kto si bez viny, hoď po mne kameňom,“ vôbec sa nemusíte báť, že by vás azda niečo trafilo.
- Kuskus odmerajte a pokvapkajte väčším ako významným množstvom dobrého oleja. Potom vidličkou miešajte tak dlho, kým sa všetky zrnká neobalia tukom. Nebojte sa, je to veľmi rýchle, mladosť vám pri tom nestihne utiecť ani za roh.
- Keď sa rozhodnete kuskus ochutiť korením, najskôr korenie nasucho opečte na panvici, odstavte, pridajte olej, kuskus, všetko premiešajte a až potom pokračujte podľa pokynov v postupe. Tým sa chuť korenia oveľa lepšie spojí s kuskusom. Ak je to v recepte inak, zvážte, či by mu táto zmena predsa len neprospela.
- Ak pripravujete viac ako dve porcie kuskusu, zvoľte radšej plochú a širokú nádobu. Keď totiž vezmete tradičnú misku z klasických alebo menej klasických materiálov, s obrázkom alebo bez, spodná vrstva hotového kuskusu bude vplyvom veľkej váhy nad ňou pomerne utlačená, zlepená, v krajnom prípade až nepoužiteľná. Takže radšej všetko rozprestrite skôr do šírky, nech sa vám kuskus pri dne netlačí.
- A po siedme a nakoniec, kuskus by mal byť pri zväčšovaní svojho objemu a mäknutí prikrytý, aby sa zaparil. Pomôže mu to nadobudnúť kyprosť. Nehľadajte na to špeciálne vybavenie, postačí napríklad aj pekáčik na pečenie prekrytý potravinárskou fóliou.
Kam s ním
Mäkký, teplý alebo vlažný kuskus použite, ako sa vám zachce:
- Samotný výborne poslúži ako príloha k mäsu, ale rovnako ako iné cestoviny, aj on sa v lete dá s radosťou použiť do šalátu. Moja obľúbená verzia je s paradajkami, uhorkami a odkvapkaným konzervovaným cícerom, ktorý pridá potrebnú bielkovinovú sýtivosť.
- Ďalšie výborné kombinácie spočívajú v množstve letných byliniek, ale tiež v konzervovanom tuniakovi a čerstvých, na masle podusených zrnkách mladej kukurice. Tiež vás nadchne spojenie s rukolou, čiernymi olivami a sušenými paradajkami.
- A posledný tromf v rukáve, ktorý často vyťahujem, je kuskus ochutený zmesou kari korenia, zmiešaný s hrozienkami a nasekanými olúpanými mandľami. K letnému masovému grilovaniu úplne neprekonateľný.
Tentokrát sú komentáre vaše, aby ste mi ukázali, kam schovávate kuskus doma vy, aby vám to prešlo bez nevhodných poznámok. Som hrozne zvedavá! Nemôžem pochopiteľne vylúčiť, že trebárs nebudete mať na svedomí niektorú z našich nasledujúcich večerí.
Pre úplnosť, teda na vytlačenie a založenie, tu máte celý recept na základnú prípravu kuskusu.
Hotový kuskus spracujte alebo podávajte bezodkladne. Bez diskusie. Sú to cestoviny, ktoré státím strácajú na kvalite.
Ingrediencie
- 250 g kuskusu
- 400 ml vriacej vody
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička soli
Postup
- Kuskus nasypte do kastrólika alebo do inej širšej, plochej nádoby, zalejte olejom, osoľte a premiešajte vidličkou, až kým sa zrniečka rovnomerne neobalia tukom.
- Takto pripravený kuskus zalejte odmeraným množstvom vriacej vody, alebo ešte lepšie jemným vývarom, a zakryte dobre priliehavou pokrievkou. Doprajte mu 5 minút odpočinku. Kuskus by mal byť po celú dobu zakrytý a stáť mimo zdroj tepla.
- Mäkký kuskus našuchorte a prehrabnite vidličkou, najlepšie to ide dvojzubou, ktorá sa používa pri porciovaní mäsa.
Pridaj komentár