Ahoj! Som Jana Florentýna Zatloukalová
a som matka štyroch detí a piatich kuchárskych kníh. Vítam vás na svojom autorskom webe.
Som tu na to, aby som vám ukázala, že každá sa môže naučiť variť dobre a rada.
Verte mi, výnimky neexistujú. Zvládnu to aj tie, ktoré si zatiaľ myslia, že sa nenarodili preto, aby strávili kus života v kuchyni.
Viem to, sama som si cez to prešla a chápem, aké zúfalstvo a aká beznádej číha v každom recepte alebo za každou domácou večerou.
Neraz som dostala e-mail, že som zachránila manželstvo, urovnala vzťahy so svokrou a naučila deti jesť nemysliteľné veci. Aj vy môžete jedného dňa milovať varenie tak veľmi, že sa kuchyňa stane srdcom vášho domova. Aj u vás doma môže platiť, že láska prechádza cez žalúdok.
Ako som sa dostala k vareniu
Ani ja som sa v maminej kuchyni variť nenaučila. Jedného dňa som sa odsťahovala a ocitla sa vo svojej vlastnej kuchyni, bez toho, aby som vedela, ako sa v nej varí. Úprimne povedané, nevedela som ani, ako sa varí v akejkoľvek inej kuchyni. Lenže s rastúcim hladom svojho muža a pribúdajúcim počtom detí sa potreba dostaviť sa občas do kuchyne hlásila čím ďalej tým častejšie.
Na to, aby som svoj rodinný kuchársky život nepretrpela, rozhodla som sa prísť vareniu na kĺb. Takmer detektívnym postupom som preskúmala a zaznamenala všetko, čo s prípravou dobrého jedla súvisí a čo pritom kuchárske knižky, ako aj rady pre začiatočníčky, taja: ako horúca je stredne rozpálená rúra, ako dlho sa mäso dusí domäkka, čomu sa podobá farba jedla upečeného dozlatista, na čo vziať teflónovú panvicu a kedy sa jej veľkým oblúkom vyhnúť.
Potom som všetky svoje poznatky dala dohromady a vznikla z toho knižka (a potom ešte ďalšie štyri). Všetko, čo teraz o varení viem, sa v nich snažím zrozumiteľným a pochopiteľným spôsobom odovzdávať ďalej. To isté robím aj na svojom blogu. Čítajte si ho, skúmajte, bavte sa, a hlavne varte.
Čo som napísala?
Môj prvý kuchársky návod, ktorý pomôže všetkým dievčatám začať variť, som vydala ako knižku nazvanú Kuchárka pre dcéru. Ono to vlastne bolo trochu zložitejšie, knižku som rozpísala, keď mi vážne ochorela malá dcérka, a dopísala som ju, keď potom zrazu nebolo komu spievať uspávanky.
Kuchárka pre dcéru sa predáva bez prerušenia celých desať rokov. Stala sa tak populárna, že teraz kúpite už piate vydanie.
Ďalšie knižky, ktoré som potom napísala, pomáhajú prekonať nové kuchárske výzvy:
Vianočná kuchárka pre dcéru je návod, ako zvládnuť prvé samostatné Vianoce vo vlastnej kuchyni.
Hovory s mäsiarom (Kuchárka pre dcéru z mäsa a kostí) si berie za tému všetko o nakupovaní mäsa a jeho varení, aby ste sa radšej nestali vegetariánmi, ako prekonali obavy z mäsa.
Raňajky u Florentyny (Dopoludňajšia kuchárka pre dcéru) je knižka o tom, čo jesť a variť celé dopoludnie, aby ste sa cítili dobre, vyhli sa zbytočným kalóriám, mali inšpiráciu na desiaty aj obedy do krabičky a pritom si zbytočne nepridávali prácu v kuchyni.
Večera u Florentyny vás naučí variť rýchle, zdravé a lacné večere a ukáže vám, ako už nikdy neprísť o inšpiráciu a vedieť si každý deň znovu a znovu odpovedať na otázku: čo bude dnes na večeru?
Všetky knihy sa hneď stali kuchárskymi bestsellermi. Sú písané len v češtine a kúpiť si ich môžete u mňa v e-shope.
Kam ešte píšem
Možno ma poznáte nielen vďaka knihám, ale vypočuli ste si aj nejaký môj rozhovor. Mohli ste ma zahliadnuť na ČT1 a ČT24, počuť mnohokrát v rozhlase, vidieť v časopisoch ako je Apetit, Gurmet, FOOD, Marianne, Žena a život, Blesk pre ženy alebo napríklad Mamička, čítať moje recepty v magazíne Českých dráh či v Záhradkári, stretnúť ma u niektorej z báječných foodblogeriek na jej webe.
Nedokážem vymenovať všetko, ale tu ste u mňa doma. Nech vám chutí a vítajte.