Ako udržať poriadok pri varení?
Smelá otázka, viem.
Keď si vybavím svoje kuchárske začiatky, vidím kuchyňu plnú odložených, použitých, zašpinených vecí, ktoré som v tom svojom usilovnom kuchárskom sústredení jednoducho nestačila umyť, narovnať do drezu, nastrkať do umývačky (počkať – tú som vlastne nemala!), proste ich nejako dôstojne skrotiť.
Ako si udržať poriadok pri varení mi vôbec neprichádzalo na rozum. Použité veci som odkladala tam, kde som ich prestala potrebovať: na linku, na prázdnu platničku šporáku, do drezu, na priľahlé skrine, na kuchynský stôl.
V neskorších fázach varenia, keď sa už jedlo chýlilo k dohotoveniu, som musela uviesť do pohotovosti špecializované mozgové bunky, ktoré mali za úlohu lokalizovať dostupné voľné odkladacie miesta, prípadne zaistiť optimalizáciu obsadených plôch. Keď dám tieto dve špinavé misy do seba, môžem na uvoľnené miesto položiť použitý ponorný mixér, nie? alebo kam inam s ním? Keby som to mala vystihnúť dvomi slovami, boli by to celkom určite tieto: neporiadok a katastrófa.
Dúfam, že aspoň niektoré z vás so mnou súcitia. Ja to dokážem doteraz. Kedykoľvek si spomeniem na svoje minulé, neskúsené kuchárske ja, je mi ho ľúto, chcela by som ho objať, podporiť a ponúknuť mu radu. Povedala by som mu asi toto.
8 rád, ako udržať poriadok pri varení
- Predtým ako začneš variť, daj použitý riad a náčinie, ktoré kde v kuchyni a inde po dome nájdeš, do umývačky, alebo pokiaľ ju nemáš, na miesto špeciálne určené na odkladanie špinavého riadu. Ak ani to nemáš, okamžite ho vymysli, zariaď, improvizuj, ale vyrieš. Môže to byť napríklad veľký lavór, kus linky, jedna časť drezu, ak máš dvojdielny. Čokoľvek, aby špinavý riad mal svoje miesto.
- Pokiaľ máš veľa špinavého riadu ešte pred varením a hrozí zahltenie umývačky alebo odkladacieho miesta, rýchlo niečo umy a uprac. Budeš si časom ďakovať, že si to urobila. A ak snáď máš umývačku plnú ČISTÉHO, umytého ale neuloženého riadu, potom pohni zadkom a vytiahni to skôr, ako si to všimne Florentyna. To je taká príšerná otrava, ktorá by ti tieto prejavy lenivosti pekne spočítala.
- Ok, začíname variť. Stále pamätaj na základné pravidlo, že všetko, čo nepotrebuješ, odkladáš rovno do umývačky, prípadne na miesto tomu určené. Nekompromisne. Na linke sa ti nesmie zostať váľať nič, čo už nemusíš ďalej vziať do ruky.
- Všetko krájanie urob vopred, potom po sebe uprac škrabky, nože, dosky a utri tú časť linky, ktorá týmto prípravným procesom zostala poznačená. Ukonči prípravnú fázu varenia tým, že máš čistú linku.
- Akonáhle dáš do hrnca základné suroviny a začneš ich opekať, variť alebo dusiť, opäť po sebe uprac všetky nádoby a obalové materiály, v ktorých čakali na svoju chvíľu. Po dokončení fázy opekania mäsa a jeho podliatia utri vlhkou handričkou okolie platničky, pretože je celé oprskané od striekajúceho tuku.
- Pokiaľ máš v priebehu varenia nejaký nevyužitý čas, napríklad pokiaľ sa uvaria cestoviny, a ak nemáš umývačku, umy a uprac trochu špinavého riadu, ktoré čaká na odkladacom mieste.
- Uvarené! Hurá! Nachystaj si všetky taniere, ktoré budeš potrebovať na prvý chod. Vyrovnaj ich na linku. Vidíš? Máš na ne miesto, to sa skôr nestávalo. Rozdeľ do tanierov jedlo, a ak v hrnci nič nezostane, rovno ho odnes do umývačky alebo na odkladacie miesto. A samozrejme tiež naberačku, podberačku, servírovaciu lyžicu alebo čokoľvek, čo si k tomu potrebovala.
- Prines taniere na stôl a pozri sa za seba: kuchyňa je uprataná, ako by sa v nej ani nevarilo! Na šporáku zostali hrnce s jedlom, niekde je odložený použitý riad, ktorý sa po jedle musí umyť, ale tentoraz sa to zaobišlo bez zmätkov a neporiadku. Si skvelá, gratulujem!
Tak nabudúce pridáme ešte jeden chod, čo myslíte?
PS. A čo vy? Ako zvládate krotiť svoj priebežný kuchársky neporiadok?
Pridaj komentár