Ako dochutiť jedlo a neuchýliť sa k chemickým podpásovkám?
Čo myslíte, sú bujóny v kocke, vegeta, kunovjanka, vorčester a grilovacie korenie naozaj v kuchyni potrebné? Nedalo by sa im vyhnúť?
Ako dochutiť jedlo bez nich?
Aj keď ste trebárs toho v živote veľa neuvarili, odteraz si navždy zapamätajte toto: všetky dochucovadlá maskujú nedostatky vašej kuchárskej zručnosti.
Možno ste už počuli, že dochucovadlá maskujú hlavne prirodzenú chuť potravín a že potom všetko chutí rovnako. Áno, to je pravda. Keď budete do všetkých polievok sypať vegetu, budú vaše polievky jednoducho vegetové. Ale to nie je to hlavné.
Podstatné je, že tým vysielate do sveta správu, že neviete variť a že tieto veci jednoducho potrebujete, aby jedlo vôbec nejako chutilo.
Zaujímavá chuť sa naozaj dá vykúzliť aj bez týchto výmyslov chemických inžinierov. Pýtate sa, ako? Ako dochutiť jedlo bez týchto pomôcok?
Tak napríklad pre začiatok sa môžete riadiť týmito radami:
- Poriadne opekajte mäso a zeleninu vo všetkých jedlách, kde sa potom toto všetko na panvici niečím zaleje a dusí.
- Nepridávajte príliš veľa vody tam, kde nemá toľko vody čo robiť.
- Namiesto vody občas siahnite po aromatickejšej tekutine – vývare, víne, mlieku, smotane, zvyšku omáčky od včerajška.
- Soľ pridávajte už na začiatku varenia, lepšie sa spojí s jedlom (samozrejme s výnimkou strukovín, kde zrejme bráni rýchlemu zmäknutia).
- Na záver dochucujte soľou už len trochu, viac sa spoliehajte na bylinky, čerstvo mleté čierne korenie, a tiež na maslo.
Ktoré suroviny vám pomôžu dochutiť jedlo?
Konečne sú tu tri ingrediencie, ktoré mám vo svojej kuchyni vždy po ruke a ktoré použijem, keď nie som s výslednou chuťou jedla úplne spokojná a už nie je čas na zložitejšie úpravy: parmezán, domáci vývar a sójovú alebo rybiu omáčku.
Akémukoľvek jedlu, ktoré chutí fádne, dokážu vdýchnuť chuťovú finesu – parmezán cestovinám, ryži i polievke, domáci vývar polievkam a omáčkam, sójová omáčka napríklad zelenine alebo mäsu. Musí sa s nimi ale zaobchádzať opatrne, skoro ako s korením, aby nezlikvidovali ostatné chuťové zložky jedla.
Občas sa nájde kuchár, ktorý prisahá na nejakú svoju tajnú ingredienciu, či už je to povedzme hľuzovkový olej, kačacie sadlo alebo semienka granátových jabĺčok. Začiatočník nič také nepotrebuje. Zaujímavá chuť sa dá vykúzliť aj bez nich. Ako? Čítajte od začiatku!
Dnešná otázka je jednoduchá: dokážete hneď teraz vyčistiť kredenc od všetkých vecí, ktoré maskujú nedostatky vašej kuchárskej zručnosti? Teším sa na vaše komentáre pod článkom.
Pridaj komentár